運動生活平台

【渣馬全攻略】十個唔知唔得守則(起跑前編)

0

之前有同大家講過一般出街跑有咩潛規則,其實參加馬拉松比賽同樣有佢自己一套準則,過往就喺有唔小人因為怱略咗一啲守則,最後造成意外,影響自己參賽心情事小,令到其他人受傷,將其他人多月嘅訓練成果付之流水就唔好啦!

1. 熱身位置安全:

有唔少人會早到去做熱身,唔理喺靜態熱身抑或動態熱身,最好揀一個空間充足嘅地方,靜態熱身4平方米,動態熱身15-30米直線。

2.早少少去到起跑線:

好多人都會差唔多時間先行去起跑線,其實最合適喺起跑前15分鐘準備好,避免人迫人情況發生。

3.錶電話起跑前SET好曬:

有好多人都會用手錶同手機伯做記錄,起跑前5分鐘SET好曬,就唔怕人哋起跑一刻,  你仲SET緊機,比人撞到!

4.起跑一刻保持直線:

一開始喺跑手最密集嘅時候,記得保持直線,左Cut右Cut好容易撞到其他人,一發生意外,好大機會波及幾個跑友,可大可小嫁!

5.打卡要小心:

難得成功參加,想打卡無可口非,不過要緊記唔好影響其他選手,要打卡影相企喺路邊就最合適。

Comments
Loading...