【跑步生活】原地跑有乜好?(下)

0

跑步方法有好多種,我哋之前睇過原地跑嘅好處啦,咁原地跑係應該點進行架呢?原地跑又會有啲咩嘢需要注意呢?

原地跑

一開始緊係熱身階段啦。我哋可以睇住電視或者聽住歌,等雙臂係身體兩側自然擺動,腳原地慢步,熱身一分鐘左右,然後慢慢加快手臂擺動嘅頻率,腳步亦都同時加快,就好似步行咁,雙手繼續擺動,但唔好握住個拳頭,要放鬆啲,手心向下,熱身大概4分鐘,依個時候身體就已經達到咗跑步嘅狀態。

好快就進入咗慢跑階段,雙手跟隨住自己跑步嘅步伐有節奏咁擺動,身體要放鬆同協調。原地跑嘅時間太長會好悶,所以我哋可以將注意力集中係電視或者音樂上面,咁就會有咁易攰,會容易啲堅持落去。整個跑步過程中,都要堅持用鼻呼吸而唔係用口,咁先可以有效保護氣管。

之後我哋就可以用勻速或者變速耐力跑步。原地連續跑咗30分鐘之後,關鍵係要轉移頭腦嘅興奮點,係一種輔助睇電視嘅運動,唔洗經大腦嘅機械式運動。依種運動好輕鬆唔會太過辛苦,比較容易長期堅持定能強身和減肥。

原地跑步注意事項
1. 原地跑嘅時候對膝關節嘅要求好高,如果本身膝頭關節有舊患損傷最好就唔好進行太劇烈嘅原地跑鍛鍊。

2. 唔着鞋唔可以原地跑。雖然係屋企跑步好似好casual咁,但始終都需要跑鞋去保護雙腳。合適嘅跑步鞋對跑步減肥嘅效果影響好大,最好就有鞋墊。

3. 原地嘅跑時係要準備的就是一塊有點厚度的小地毯,確保唔會嘈到樓下鄰居。

4. 研究指,要持續運動40分鐘以上,體內嘅脂肪先會被燃燒,遲至減肥嘅功效。原地跑步40分鐘以上,一般都會出汗,依個時候體內水分會大量流失,需要飲好多水嚟補充,而飲多啲水都可以起到減肥塑身嘅功效。

5. 晚上跑完步唔好再食嘢,最多只可以食啲水果。

Comments
Loading...