【露露瘋旅 Lulu Safari】抗疫跑的掙扎

0

原來唔少朋友都好猶䂊在這段抗疫非常時期,唔知跑唔跑好,想去公園做吓體能又怕惹到病菌,在抗疫期間差不多每天跑步(每星期仲有五十幾公里,對我來說算係近年奇蹟),有一些觀察,希望對唔知跑唔跑好既大家有點參考。 

Happy Running 康復香港 時代抗疫

 

戴口罩唔戴口罩戴口罩唔戴口罩…….好掙扎

朋友又問咁跑步時戴唔戴口罩,如果我唔出汗可以跑得好靚我都會戴住口罩跑,可惜一跑便好大汗又吸唔到氣,所以跑時都無法戴口罩,因為家住村屋地下不用坐升降機,基本上一出門口便起跑,不過因通常終點不在家門,我也會袋住一個布口罩,步行回家時戴上,經過人多地方會較安全 。

朋友又問咁跑步時戴唔戴口罩,如果我唔出汗可以跑得好靚我都會戴住口罩跑,可惜一跑便好大汗又吸唔到氣,所以跑時都無法戴口罩,因為家住村屋地下不用坐𨋢,基本上一出門口便起跑,不過因通常終點不在家門,我也會袋住一個布口罩,步行回家時戴上,經過人多地方會較安全 。

 

孤獨跑也可以有意義

跑步一向都係孤獨的運動,現在約跑更是可免則免,因為跑步前後總會講吓嘢唔覺唔覺可能行得近少過兩米距離,又唔肯定約的朋友之前又同什麼人食飯呀飲酒呀係咪隱形帶菌咁啦!所以只能跟處長跑步,雖然跑步都要對住他好煩厭,不過也沒辦法。 

在這段時間,可以畀啲 task 自己,就如我最近就係專注改善跑姿,大家都不妨在這段疫情期間,在訓練加入一些task, 咁「孤獨跑」都可以變得有趣和有意義。 

運動場關門,練習仍需繼續,想衝interval,只需帶支粉筆,找條唔多人的路(我們選擇了城門引水道),在地上 mark 定距離,兩條友自己响度衝來衝去。

 

路線……係自己跑出嚟既

運動場關了開完又再關,雖然少咗一個訓練場地,其實也是一個好機會讓我們發掘自己社區更多跑步路線,我居住荃灣區,平時練跑,都只會去城門谷運動場,最近城門谷運動場關閉,便發掘了不同的跑步路線,有斜路有平路有山又有水,例如圍繞城門谷運動場的城門道呀城門谷公園,都可以演化不同路線;要衝interval, 又可以上引水道,自己帶支粉筆度路距離,誰說練interval只能在運動場呢!

 

沒戴口罩街跑 必須提高警覺

要跑街的話,因為我們沒戴口罩又好似隻牛咁响條街向人迎面衝過去,行人又真係會驚驚,如果經過人多地方,最好戴住口罩jog吓先,到較少人的地方才除下用密實袋袋住 (便唔會濕);如遇到行人,自己便跑開少少,以免別人覺得我們好annoying 和怕怕; 不過我們自己也要留意這些拉低口罩,邊行邊食煙的死煙鏟,因為他們係咁噴煙,如果他們是帶菌者而我們跑時無戴口罩便會很危險。

上山的話,行山人士都會互相打招呼,現在不妨把開口打招呼改為點點頭,減少一個近距離開口談話的機會。 

唔好亂吐口水

跑得辛苦特別多口水,處長有次跑完 interval 後,可能辛苦到流哂口水,老實講平時真係忍唔住慣咗就咁吐,不過現在非常時期,就最好唔好喇!又或真係袋番啲紙巾,跑後又可以順便抺乾面上汗水再戴口罩。

我居住區域的後花園是城門水塘,除了與馬騮為伍,引水道條路較闊,較容易與其他人保持 social distance, 風景仲好好!
Comments
Loading...