【One Small Step】你又返大陸——無錫跑玩之旅

0

有幸收到邀請,所以早前到了無錫馬拉松的新聞發佈會。逗留幾日,有玩有跑。如果大家2018年有興趣參加無錫馬,不妨睇睇呢篇。

跑步好去處 1 – 環蠡湖

蝦叔話個湖同范蠡、西施有關。哈,其實我連個「蠡」字廣東話係讀「禮」都唔知。無論如何,果度風景其實也很美。今次住的飯店正正在附近,約跑1公里便到達。沿湖跑一圈大概9公里,今次就跑兩圈當長課。沿途大部分是單車路和行人路,但亦有部分路段要在車路跑,必須注意安全。呢度亦都係出年無錫馬拉松的其中一段路缐。

跑步好去處 2 – 沿河跑

梁溪河是一條歷史悠久的河道,沿途都是亭台樓閣、小橋流水,也有「全民健身道」。一來一回約8公里。途中遇到好多晨運市民,晨跑都好安全。

除了跑步以外,無錫也有不少景點。例如:

  1. 有千年歷史的南襌寺;
  2. 錢鍾書故居、著名書店「鍾書閣」;
  3. 「家事國事天下事,事事關心」的東林書院等。

(亦都所以有人講左好多文學同歷史……)

乘高鐵到蘇州,只需十五分鐘,我地都有順道一遊。蘇州最著名當然是「中國四大名園」之一的「拙政園」。暫時中國唯一一間的誠品書店,都係開在蘇州,𥚃面亦有很多特色食店。當晚我地去左素食餐館「大蔬無界」,去到先知係米芝蓮一星餐廳,而菜式亦果然係精緻而味美。

由香港到無錫直航機只需約兩小時,而市內交通亦很方便,兩個人搭的士也很化算和方便。

2018無錫馬拉松在春天舉行,相信到時會有櫻花睇。但由於係雨季,大家都要做好迎接雨戰的心理準備。

賽事於2018年3月25日舉行,有興趣的跑友可看官網 :

http://wuximarathon.com

報名時間:2017年12月23日10:00 – 2018年1月8日22:00

 

Comments
Loading...