【One Small Step】我的跑步穿搭分享(下)

0

上回講左上身,今次就分享下跑步褲吧⋯⋯呢個對於我呢個5尺2寸嘅人係一大難題。

1)跑步短褲

本身跑步短褲沒有什麼功能,重點在於質地同cutting,選擇時有幾個要點:

  • 不能太貼身同太短,試過買了一些太短太貼,褲緣邊跑邊走上去,容易走光,也不舒服
  • 又不能太長,否則抬腿時條褲與大腿磨擦
  • 腰部亦不能過鬆,如果唔係跑步時成日要整理,怕會甩褲

2)緊身長褲

主要分開兩種,一種沒有功能,純粹保暖同埋襯衫,我試過著去跑,但由於腰部不夠緊,邊跑要邊整理,跑得很不舒服。

另外一種係有功能的,有的可以改善乳酸堆積、有的用來恢復,我自己比較喜歡的係cw-x 同 virus,因為比較薄同柔軟。不過如果你只係平日用來慢跑幾公里,就無需花費買功能褲,因為比平常的貴得多。如果考慮挑戰半馬丶全馬,就應該考慮一下。

3)  近來至愛品牌

Adidas : 以前唔太鍾意三間,但上年發現佢D設計好過以前好多。仲要有好多專為女生跑步而設嘅款。而Adidas X Stella McCartney 係至愛,設計型又比較少人著,accessories 都好靚唯一缺點有D款太貼身唔啱我。今季仲出左好多泳衣,個廣告好型!Karlie Kloss 真係型到核爆!#HereToCreate

Lululemon : 佢D瑜珈服十分出名,之前有朋友大讚佢嘅跑步短褲(speed shorts),我就買來試試。cutting 同質地好,著上去也顯瘦,亦唔易走光,大愛。佢出嘅跑步裙同bra 都好好,但要留意bra top有D係俾瑜珈用,托得麻麻,同埋比較薄,要多用一兩個 pad。佢仲有出泳衣top (左上)

我通常上網買,因為可以deliver,記得留意佢”we made too much”,可以買到平野,抵好多。

Lorna Jane :  近呢兩個月開始上網訂,見到佢D bra top 同 tank 好正。其實之前係giga見到,但D款色偏大同cutting唔啱自己。上網D款多好多,又free shipping,有時候仲有discount。

Nike Lab Gyakusou : 純粹係對盾爺的情意結,型囉!所以每季都會買少少。

其實仲有好多牌子都有運動系列,唔想成日撞衫可以看看,例如Victoria Secret、Cotton On、Titika Active Couture、Roxy、CK、Izzue…… 好似越來越多呀!仲有跑山嘅牌子。

4)最後還是要啱身合適,唔好以為夏天著多D去焗汗,可以消多D脂肪,其實唔會㗎。輕左只係身體少咗水份,一飲番水就打回原形,反而會影響皮膚,容易生粒粒。

Comments
Loading...