【One Small Step】旅行想唔肥有幾難?

0

呢兩個月我同蝦叔也在努力減磅以迎接夏天。

平日飲食進一步清淡、晚間減量以及盡量避免在外用餐、戒甜,大家也成功瘦了。

來到旅行呢個一大難關,又怎樣處理?去旅行當然要享受,要放鬆心情,品嘗當地美食。但放肆地大吃大喝,雖然只是幾天,未必會令體重大幅增加,但腸胃亦不能一下子適應,而且怕在心態上會令自己太過放縱,回港後難以重拾紀律。

今次福岡遊我地就試試找個平衡點,能品嚐美食之餘又能夠減少增磅機會。有圖有真相:拉麵、鐡板燒、雪糕、壽司、天婦羅、pancake……通通都有食,但點先冇咁離譜?

 

  • 分甘同味:因為怕唔好意思,以前去食飯一定乜都一人一份,其實已經過量,又要夾硬清左佢 (怕日本人以為不欣賞食物)。今次就試下叫一份share,再叫D沙律、湯或者飲品,既不會唔好意思,也不會浪費同迫自己食多。
  • 便利店健康小吃:去親日本都會喪行,有時候累了就搵地方坐,食下午茶。以前都會去cafe,食件cake/ 甜品,飲下野,有時候唔係真肚餓,係「口痕」。去左咁多次先發現便利店係有好多沙律菜賣,仲要好平。行到攰就去買溫泉蛋同菜食下。
  • 無糖飲料:Cafe都會去,戒凍飲做不到,但會揀無糖飲品。Black coffee、Americano、檸茶等。餓的時候就買D nuts,又或者叫少少野share。
  • 最後還是心態:唔係唔食,但也可以節制地食,起碼唔會浪費食物,亦唔會因暴食令自己唔舒服。坦白講,沿途經過無數的雪糕店/甜品店,次次都好想食,但你也有權選擇,次次都要食?定食一、兩次?我自己試過便足夠。

 

你問我下下咁「就住」係咪好痛苦?只能說沒有付出沒有收穫,加上我又唔係冇食,係選擇食幾多、去到幾盡。以前去旅行成日暴食,最後也搞到自己胃痛、肚痛,咁又係享受?

旅行完結後上磅,一定會重左,但幅度並不多。回港後亦back to normal,食得清淡D,過了幾天已經回復之前體重了😊

之前努力咗咁耐(特別係控制對食嘅心態),我都唔想一下子前功盡棄,令自己後悔。

 

 

Comments
Loading...