運動生活平台

【One Small Step】明明很喜歡,但總是下不了決心去跑步

0

同一個日日夜夜睇書講書的人一齊生活,係有可能令一個厭惡書本嘅我都開始睇下書。近來,我睇左啲關於「拖延症」嘅書。

呢個topic歷久不衰,證明左呢樣野係好多人既共同問題。想做好多野,但到頭來有幾多件我地做得成?記得某銀行曾經有個廣告片主題係「拖延博物館」,入面有咩展品?包括好多寫左個開頭既小說,好多張交左年費但只係用過三兩次既健身卡。不妨搵黎睇下,保證中鎗(搜尋Hotel of Procasination就可以看到)。

不期然諗到自己,成日口口聲聲話好熱愛跑步,但總係有時會畀藉口自己唔去跑?就算跑壇高人,都講過其實好多練習都係不情不願咁去。換轉係意志比較薄弱既一般跑者,更容易就會將當初訂立既跑步計畫一拖再拖,最後都係得個講字。

想想,為甚麼會找藉口不去跑步?

天氣啊!
好似上星期咁凍,點跑呀!怕熱怕凍怕辛苦,呢個係最典型的拖延理由。天氣永遠有得賴,無數藉口安慰我地「下次下次,下次大概可以……」。

跑得慢!
「我點勤力都冇可能BQ/ sub-3架啦。」有人覺得目標太遙遠,完全冇辦法見到終點,覺得跑來都嘥氣,不如安安樂樂唔跑咁多。

怕輸!
但有啲勤力的跑者,都會有倦勤心態。失敗與成功,對於高要求的跑者來講都會成為害怕,繼而拖延的理由。「上星期10隻400,我全部跑到目標時間之內。今個星期狀態好似唔係咁好,不如下星期先去。」有人害怕失敗,希望用拖延保持「完美」紀錄。再簡單講,就係怕失敗而著草心態。

點解折磨自己?
再大不了,可以出絕招——興趣啫,賣命咩,使唔使咁搏?

講到咁,當然冇人阻止到你。但如果真係想減少跑步上的拖延,又有冇辧法?我唔知大家,我自己就覺得心態上可以有啲調整。

  1. 認清自己拖延原因:有冇細心諗過自己在咩情況下最容易有藉口?一定要找出「病源」先可以對症下藥。
  2. 不做的後果:好似陳彥博咁講:「想放棄的時候,想想是甚麼讓你堅持到這裡。」好多人講「毋忘初衷」,大概就係咁樣。想想如果你再拖下去,再不做的話,跟你的「初衷」有違背嗎?又或者自己怕會肥、怕慢、怕要重新嚟過!
  3. 將目標切細:sub 3係難,BQ係難,咁大project好易令人消化不良。有冇諗過將呢啲目標變成每月、每周,甚至每日的具體練習項目?然後循序漸進去完成。
  4. 間中放假:當自己堅持完成到幾日之後,不妨「放下假」,做做其他事情。甚至有人規定每周有某天一定「不能跑步」,巧妙利用人性抵抗心理,使自己變得「餓跑」,增加跑步動機。

老套講句,世上無難事,只怕有心人。有冇諗過,如果你跑步方面若然擊敗到拖延症,又有可能令你建立起信心,在工作及人生其他方面,都有力去完成計劃實踐夢想?

Comments
Loading...