【One Small Step】跑步女生都應做的五件事

0

我同好多人一樣一跑就好似上癮般,不能自拔,「唔開心要跑,開心又要跑」。平時注重練習內容、速度、去邊跑,但往往忽略咗一些細節,特別係女生,有好多野要特別注意!

1)記錄週期

「女人,一定要了解自己」一直有習慣記下每月的那幾天,通常經期的前一週會跑得特別吃力,呼吸較促。之前睇書話因為黃體酮分泌。我就會水腫,成個人變得好重,呢D情況因人而異。現在可以用App記錄,更可以預測下一次日子,十分方便,有比賽更可以有心理同生理準備。

我除了留意日子,也要留意每次流量。記得初初跑步,流量突然減少,日子也縮短了,嚇死了。隨後調整運動強度同飲食,加上中醫調理就好了。呢D可能係過度運動反應,也可能係營養不足、脂肪太低等,要留意一下。

2)路線日程 不可固定

「安全、安全、安全」為咗安全,特別是女性,我通常唔會跑同一條路,有時候同人跑有時候自己跑,有時早、有時晚。也不要將路線貼上facebook同IG。出門前一定留下訊息俾家人/朋友去邊到跑同大約幾點返。

3) 防範跟蹤

有時候在街上自己跑,可能會遇上無聊人莫名其妙的口頭騷擾。遇到這種情況,一定扮睇唔到、聽唔到,同跑去人多的地方,之後也要注意附近,看看有沒有被跟蹤。雖然聽歌可以減少呢種情況,但街跑聽歌有一定風險,可能會忽略路面情況,例如有車都唔知。

4) 檢查衣著

Bra top:一定要夠承托力,要試穿同留意有無凸點、走光情況。千其唔好著普通內衣!

短褲:褲頭要夠緊,最好有兩層,可以防止走光

5)厲行潔膚

我每天都化妝,好多時跑步也會。跑步毛孔擴張,化妝會令到皮膚透唔到氣,皮膚會變差。我自己就可能習慣了跑完返屋企一定切底清㓗好,反而跑左步後皮膚好左,冇左粒粒同膚色好左。卸妝真係好重要!就算只係有防曬都要切底清潔。

Comments
Loading...