【One Small Step】跑進將棋之鄉—天童

0

個月前收到天童市邀請去參加半馬,第一時間就check下邊度,原來是日本東北山形縣的一個市。好多年前去過東北旅行,感覺全是景、景、同埋景,有點鄉下同悶悶地。搜尋到的是梨、將棋等,好似好悶……

人大左,加上愛上旅跑,睇世界的眼光同以前唔同晒,今次竟然比我想像中更開心。天童以至周邊地方,都有不少美食、温泉、同埋好多跑步好去處!

跑:舞鶴公園 (天童公園)
介紹得就唔會係街跑咁普通,雖然天童市本身唔算好大,但市內有舞鶴公園,隔離係舞鶴山,距離天童JR站約1公里。由於前一天跑完半馬,體力未能回復,所以就無圍著個山跑一圈,只在公園跑了少少,再往山上去看看。沿途風景優美,咁啱秋天,勁多紅、黃葉🍁🍁🍁。之後就見到一大塊平地,是人間將棋棋盤,從旅遊局網頁上看到,每年四月都有活動,加上櫻花盛開,好壯觀,同時亦可從山上眺望整個城市。

(http://www.city.tendo.yamagata.jp/tourism/kanko/maizuruyama.html)

 

天童盛產將棋,當地人亦都好流行捉將棋。天童站樓下有將棋研究所,書局甚至超市都有各類型將棋的書籍雜誌賣。所以呢度既賽事有跑手cosplay將棋都係好自然嘅事了。

遊:廣重美術館
天童係較為樸素的鄉下地方,唔好預期會好多姿多采,但咁就正可以令你感受到一份難得的靜美。市內可以逛逛博物館、美術館。我地去咗酒店附近的廣重美術館,兩層樓高,收費每人600yen,𥚃面主要展出浮世繪,我就唔識呀,反而去左二樓的圖書角看看。

館內也有一處特別的角落,給遊覽者畫公仔貼在紙杯,累積下去就會漸成為紙球。我們見到有參加完天童半馬的跑友留下作品,紙杯內畫有「完走」字樣!

住:滝之湯 (溫泉旅館)
一間可以整温泉蛋的酒店,地下大堂有將棋玩,亦有懷舊乒乓球,房間也很大。唯一比較差的是晚餐,我地額外訂的,大約每人700元,味道普通。

仲有……山形市的霞城公園
山形市離天童市約十五公里,坐JR只係20分鐘車程,不過真係要check JR時間表,班次疏到一個點,車程20分鐘,但等就可能要個幾鐘。JR站有shopping mall S-PAL,有食肆,比較集中。而離JR站約十分鐘路程就係霞城公園,正值秋季,放眼望去一大片紅黃色的大地,完全係跑步好地方。我估如果四月櫻花季會仲靚。

旅遊的意義
前兩天聽到一個電台節目討論旅遊的意義,講到而家「出走」方便咗好多,成本亦低咗,好多時去個short trip 「治療」自己。我都好有同感,近幾次去跑步同旅行,有人問點解咁辛苦,都唔relax。各有所好,我覺得去跑下好療癒,而去一D少人嘅地方更好。近幾次去日本,都去咗D相對冷門地方,好清靜。當然,交通就冇咁方便,亦都冇咁聲色俱全啦。

再次感謝天童市負責人接待,絕對是一次很難得的交流機會,衷心希望有機會再到訪這個美麗的小城。

天童LaFrance半馬官網
http://www.lafrance-marathon.com/

天童市觀光物產協會
http://sp.bussan-tendo.gr.jp/

 

 

Comments
Loading...