【One Small Step】Excuse Us – 總有不動的藉口

0

我好少叫人跑步(或者做運動),反而常常會有朋友/收到網友PM話想開始,之後又會好多「但係xyz」。我明白每個人都會有魔鬼,我自己也常常遇到,例如琴日放工,腳重重,又有點眼訓,心想「不如休息一下⋯⋯」。但一次咁、兩次又係咁,就會變得好隨意,久而久之就會放棄。所以自己想改變就要搵方法去打走D「藉口」。

 

1)「沒有時間

香港人普遍都好忙,工作、家庭、進修等,時間真係要唧出嚟先有。但試想想每日嘅時間表,除了工作、交通、家庭外,總會有一些時間做其他野,例如上網、煲劇。當然人冇可能無時無刻都做正經事,要輕鬆一下。但如果你真心覺得要開始運動,試下唔好夜瞓,早D起身跑,又或者每星期減少一次飯局,俾D私人時間自己去郁下。如果沒有健康身體,咁又點可以應付繁重工作,亦冇力陪小朋友周圍走。 “Life is short, Running makes it seem longer” 、「做時間的主人,不做時間的奴隸」

2)「放工好攰」

除非你份工要周圍走、運動量大,否則攰嘅感覺係精神上、心理上的。我也是上班族,放工後得番半條人命。但只要克服了「著鞋」嗰一刻,跑完會更加爽。我盡量跑之前1小時食少少野(例如生果、蛋),返到屋企就換衫走,千其唔好坐或者「攤一陣」,好難會起身㗎!

“The hardest part about running is always going to be getting out the door.”

3) 「跑步好悶」

我承認初初跑步真係好悶,特別係我呢D鍾意在室內活動,在跑步機上簡直挑戰我的忍耐力。你可以試試街跑,找些新路線;亦可以邊跑邊聽歌/ Audio book,當然唔好太大聲,要注意安全。

4) 「跑到好傷」

好多人一直少運動,一開始跑就會氣喘,之後身體各部位也痛,最常見嘅係側腹痛 (side stitch);另外最常聽到的就是膝頭痛。

首先要清楚了解自己身體狀況,例如之前有冇整親,如果沒有什麼大問題,感覺痛係因為沒有足夠熱身同跑嘅速度太快,身體未能適應。試試調整呼吸和速度,再慢慢開始,終有一天會適應的。

5) 「今日好熱/ 落雨/ 好凍……」

在香港生活,已經開始習慣左熱同落雨,要比賽、要練習,其中一項挑戰就係要適應天氣。天氣常常不似預期,也不一定就你。所以在安全情況下,唔好讓天氣成爲你嘅藉口。

 

講到底,冇人可以迫你去改變,開始看緣份,堅持是靠自律。不要空想,即刻行動!

以下網頁有365個唔跑嘅理由,你係咪每日都中?

http://365excusesnottorun.tumblr.com/

Comments
Loading...