【RMAC實戰訓練(龍Sir)】自我定立訓練內容的秘訣

0

吓,我諗住成班朋友跑下步嘻嘻哈哈咋喎。咁依篇野就唔岩你睇,Sorry浪費左你10秒。

如果你唔介意用多兩三分鐘去think out of the box嘅話我可以同你講「其實set program 俾自己不是夢。」

自己set program 俾自己?咪玩啦師兄,我咩都唔識。

其實set program 好簡單!

近年跑步既朋友越來越多,有參加跑班,有自己搵教練,亦有自己落街跑或者參加各大品牌既,訓練跑友們嘅需求亦有所不同。

如果你係參加跑班一段時間嘅跑友又開始想跑快D及突破personal best,我諗你地哋都開始明白到一樣野。每星期獨立課堂嘅練習對自己嘅進步空間有限,有時候訓練欠缺個人需要或者每次訓練之間唔夠系統化。依D問題都會令自己既嘅跑步成績去到某一個點就停左喺度。

咁岩近年多左跑友及跑會搵我set training program,我發覺其實大部分跑友都係網上睇左好多跑步資料,但就欠缺左一個有系統既整理及對跑步欠缺完整概念。

等我同大家分享一下小小野啦!

要識得set training program 俾自己就先要識得以下幾樣野:

  1. 訓練週期
  2. 長跑訓練元素
  3. 多元化既訓練形式
  4. 跑步要學d咩

以下會show幾張圖俾大家了解一下

1. 訓練週期

2. 長跑訓練元素

3. 多元化既訓練形式

4. 跑步要學d咩

訓練方面我哋可以簡單分為–》力量、肌肉耐力、技術、速度、抗乳酸能力、帶氣能力、心肺功能、跑步節奏均速及呼吸控制等。

當中涉及人體力學,物理學,生物學,心理學等既嘅課題以上每一樣野都可以變成過千字嘅文章。

 

營養方面我哋可以分為–》比賽前,比賽進行中,比賽後;訓練前,訓練後,跑步比賽項目不同,而需要不同既食物及飲料等。

現時香港人對運動營養既嘅知識是極度不足的。

 

恢復方面我地可以分為–》睡眠、按摩、冰敷、熱敷、壓力襪、foam roller、物理治療recovery run、拉筋、冷熱溫泉、傷病管理等。

依方面都係交俾運動治療嘅專家。

 

總結

以上所講嘅只係其中一部分,背後仲有仔細野需要留意例如比賽前後嘅調整、訓練量及訓練強度嘅控制、自我心身理評估。

當然你可以試下定一或兩星期既練習俾自己然後同朋友仔研究下。有機會再同大家深入研究一下。 So easy!

 

Comments
Loading...