【跑樂樂】兒童節有兒童馬拉松

比賽可以讓孩子們在跑步和運動中體會快樂。
0

4月4日號兒童節又到喇! 雖然香港是中華人民共和國的特別行政區,但民間在約定俗成下,香港慶祝兒童節的日期仍然是中華民國定下的4月4日,時間有別於6月1 日的國際兒童節。

明天兒童節撞啱清明節公眾假期,一家大細朝早拜完山後,除左食餐好既慶祝外,有冇諗過帶小朋友去邊道玩呀,或者買樣玩具俾佢地呢。其實國際兒童節的理念是宣揚兒童的權利,當中包括遊戲的權利,因為相宜的遊戲和娛樂活動可以幫助兒童身心發展,去到呢道,梗係離唔開我地網站主題”跑”啦! 因應兒童節關係,讓我地一齊來盤點下全球有趣及黎緊的兒童跑步賽事啦!

完成賽事既獎勵當然係迪士尼靚靚獎牌啦。

迪士尼兒童馬拉松,它可能算是這些賽事裡最吸引小朋友喜歡的一項兒童馬拉鬆了,過去不同地方的迪士尼都舉行過不少兒童/親子馬拉松比賽,2016年5月份,香港迪士尼都舉辦了首個官方跑步活動,當中包括100米 及200米跑、3公里親子跑、5公里跑及10公里賽事。

 

匹茲堡馬拉松係美國其中一個人氣最高的賽事。

The Toyota of Pittsburgh Kids Marathon ,是匹茲堡馬拉松的兒童版,是一項非常出名的兒童馬拉松賽事,每年在5月份舉辦。這個賽事的亮點是家長或者監護人可以貼上與孩子相同的號碼簿陪同參賽小朋友一起跑。雖然賽程只有1英里,完賽的小朋友同樣可以享受成人馬拉松的待遇——得到充滿榮譽感的完賽服和獎牌。

 

比賽可以讓孩子們在跑步和運動中體會快樂。

KIDS ROCK,它是搖滾馬拉松(Rock n Roll Marathon)的兒童版。因為是美國全國性質的系列賽,報名參加比賽的孩子就可以參加專門針對初級小跑者的訓練營,在裡面小朋友們可以與老師、家長、同學一起設立跑步目標、參與課程鍛鍊、學習如何健康飲食,還有機會贏得所在學校頒發的獎學金。 (http://www.runrocknroll.com/programs/kids-rock/)

 

復活節兒童越野賽2017路線都係沿香港仔水塘一帶,難度唔高,適合親子一同挑戰。

復活節兒童越野賽 2017,日本北海道有個好出名叫音威子府村的兒童越野賽,而本地都有團體攪兒童賽的,一如往年XTE RACE都會係黎緊復活節攪兒童越野賽,地點都係香港仔郊野公園一帶,賽事有分5K個人組及5K親子組, 有興趣帶埋細佬去玩既朋友,唔好錯過。 (http://www.xterace.com/)

Comments
Loading...