馬拉松救了他的生命

0

2017波士頓馬拉松雖然曲終人散,但每年都有好多關於參賽者既小故事可以細味。

Jack Volker 已經70歲, 剛剛以5:10:04完成波士頓馬拉松,Jack Volker好熱愛跑步,今年已經第3次參加此項盛事,但係大家未必估到,佢7個星期前差點心臟病發,經歷過死亡邊緣。

2月21日,Jack Volker如平日般跑步,跑步時感到心臟不妥,停下來後就沒什麼問題,佢回家同太太表達後決定去醫院檢查一下,當時佢太太身體不適,只好自己駕車去醫院。起初醫院要求留院一晚,佢都未覺得有特別感覺,直至心臟醫生告訴他”你的動脈有95%都塞了”才知嚴重,因為Jack Volker家族都有心臟病病歷,所以在好短時間內就要做通波仔等心臟手術去解決,最後佢需要留院十多日去處理病情。

好多人經歷死亡邊緣都會產生好多想法,但Jack Volker沒有,反而令佢更堅定,去尋求方法去訓練,目標係去參加及完成今年波士頓馬拉松,因為他覺得,馬拉松求了他的生命。

Jack Volker 說 “好多人都詰我瘋了,但我繼續跑”  “是馬拉松救了我的生命”

我說”其實好多野係整定,係你既就係你既……”

 

Comments
Loading...